'Rusland heeft geen enkel belang bij aanslag'

Rusland heeft geen enkel belang bij een aanslag op de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal in Zuid-Engeland. De mensen die stemming maken tegen Rusland, hebben dat wel, vindt de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov. En daarmee laait het diplomatieke conflict tussen Londen en Moskou over deze kwestie steeds verder op.

Lavrov vindt dat de Britten politiek theater maken en een lastercampagne tegen Rusland voeren. Londen heeft niet eens om informatie gevraagd over de giftige stof waarmee afgelopen zondag in Salisbury een moordaanslag werd gepleegd. Er is dan ook geen vooruitgang in gesprekken over de moordaanslag. Lavrov herhaalde dat de Russische regering er niets mee te maken heeft.

De aanslag op de 66-jarige Skripal en zijn 33-jarige dochter Joelia is gepleegd met een chemisch wapen dat uit de tijd van de Sovjet-Unie stamt. De beide slachtoffers zijn bewusteloos. De Russische ambassade in Londen wil graag toegang tot de dochter die Russisch is.

De Britse premier Theresa May heeft gezegd dat ze denkt dat het heel waarschijnlijk is dat het Kremlin erachter zit. Ze had geëist dat Rusland voor woensdag verklaart hoe het gif, een soort zenuwgas, in Engeland terecht gekomen is. Moskou reageerde daar niet op. May legt woensdag een verklaring af in het parlement, meldde de oppositiepartij Labour.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.