Russische hogerhuis stemt over omstreden grondwetswijziging

Russische hogerhuis stemt over omstreden grondwetswijziging ANP

Naar verwachting stemt het Russische hogerhuis, de Federatieraad, zaterdag voor de grondwetswijzigingen die het de 67-jarige president Vladimir Poetin mogelijk maken om veel langer aan de macht te blijven. Een limiet op het maximale aantal opeenvolgende ambtstermijnen komt te vervallen, waardoor hij tot aan zijn dood president zou kunnen blijven.

Hoewel het Russische constitutionele hof nog moet bepalen of de wijzigingen grondwettelijk zijn en het volk er tijdens een referendum op 22 april over stemt, meldden verschillende media dat de plannen er doorheen komen. Eerder stemde driekwart van de Russische parlementsleden al voor de wetswijziging.

Poetins tegenstanders verwijten hem een "staatsgreep via de grondwet" te plegen en kondigen protest aan. Mensenrechtenactivisten, advocaten en burgers hebben een verzoek ingediend om de wijziging te herzien. Duizenden hebben een online-petitie getekend, maar de site werd al snel geblokkeerd.

Vanwege het coronavirus zijn bijeenkomsten van meer dan 5000 mensen verboden, terwijl veel mensen willen demonstreren. Of men zich hier aan gaat houden, is nog niet bekend.

menu