SPD stelt voorwaarden aan akkoord CDU/CSU

De Duitse sociaaldemocraten stellen eisen voor instemming met het akkoord waarmee de Duitse christendemocraten hun eigen crisis over vreemdelingenbeleid hebben bezworen. Onder anderen de partijsecretaris van de SPD Lars Klingbeil en plaatsvervangend partijvoorzitter Malu Dreyer hebben zich dinsdag fel uitgesproken tegen de gesloten opvang- en doorreiscentra voor asielzoekers aan de grens. Ze zeiden dat ,,wij geen gesloten doorreiscentra willen met families die achter bewaakte afrasteringen zitten''.

Het plan is een cruciaal onderdeel van het akkoord van bondskanselier Angela Merkel (CDU) en de leider van de Beierse zusterpartij CSU, de minister van Binnenlandse Zaken, Horst Seehofer. Seehofer heeft zich recent sterk gemaakt met een eigen 'masterplan' tegen migranten die toch geen kans op een verblijfsvergunning zouden maken. Hij wil dat de Duitse regering zelf maatregelen aan de grens neemt. Merkel, gesteund door haar CDU en door de SPD, wil een Europese aanpak van het probleem.

Seehofer wil zich vooral in Beieren, waar in oktober verkiezingen zijn, profileren als bestrijder van problemen met migranten. De CSU vreest de meerderheid in het deelstaatsparlement te verliezen door de opkomst van de populistische AfD (Alternative für Deutschland) die fel tekeergaat tegen immigranten. Maar Seehofer kreeg het aan de stok met Merkel, die vasthield aan haar Europese benadering van migratievraagstukken. Het leidde bijna tot een scheuring van de traditionele unie van CDU en CSU en leek Merkels vierde regering ten val te brengen. Maandag echter bereikten de twee naar eigen zeggen een compromis.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.