SPD wil over coalitie met CDU/CSU praten

De Duitse partij SPD houdt de mogelijkheid open om met de combinatie CDU/CSU over een nieuwe coalitie te gaan onderhandelen. Een motie om dat tegen te houden van de jonge sociaaldemocraten haalde donderdag tijdens het partijcongres in Berlijn geen meerderheid.

Donderdag begon het driedaagse congres van de partij. Belangrijkste vraag is of de sociaaldemocraten weer in een zogenaamde GroKo (grote coalitie) stappen met CDU/CSU.

Bij de jongste verkiezingen leed de SPD een grote nederlaag. Partijleider Schulz verklaarde toen dat hij in de oppositie ging en niet in een nieuwe regering wilde meedoen. Daar is hij inmiddels van teruggekomen.

Stemming

De stemming waarin de ongeveer zeshonderd gedelegeerden duidelijk voor verder praten waren, volgde op urenlange debatten. Schulz had zich daarin sterk gemaakt voor verdere gesprekken met het kamp van bondskanselier Merkel. ,,We moeten niet tegen elke prijs regeren. Maar we moeten ook niet tegen elke prijs voorkomen dat we regeren'', aldus de SPD-leider.

Nieuwe gesprekken staan voor volgende week op de agenda. In januari zal de SPD daarna op een speciale partijdag stemmen of er daadwerkelijk onderhandeld gaat worden over een coalitie. Een eventueel coalitieverdrag zal worden voorgelegd aan de 440.000 leden in een schriftelijke stemming.

Het meeregeren door de SPD is actueel nadat onderhandelingen tussen CDU/CSU en de Groenen en de liberale FDP waren mislukt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.