Schutter Orlando eiste eind aan bombardement

De man die in een homoclub in het Amerikaanse Orlando 49 mensen doodschoot, eiste een eind aan de Amerikaanse bombardementen op in Syrië en Irak. Omar Mateen noemde zich in een van zijn telefoongesprekken met de politie een ,,islamitische soldaat'', zegt de FBI.

De 29-jarige Mateen beweerde dat hij een bomvest droeg zoals ,,in Frankrijk is gebruikt''. Hij verwees vermoedelijk naar de terreuraanslagen in Parijs in november vorig jaar. Ook dreigde hij een auto vol springstof op te blazen en gijzelaars met explosieven te omhangen. Mateens woorden klonken steeds ,,kil, kalm en weloverwogen'', aldus de FBI. ,,Het zal jullie bezuren, en ik blaas me op als ze proberen iets stoms te doen'', zei de Amerikaan van Afghaanse afkomst op zeker moment tijdens de gijzeling in de Pulse.

De politie gaf maandag een selectie van de afschriften vrij van de telefoontjes die zij met Mateen voerde. Daaruit blijkt volgens de politie dat haar niets te verwijten valt. Volgens criticasters had zij eerder een eind moeten maken aan de gijzeling. Toen de politie uiteindelijk binnenviel vond zij van explosieven geen spoor.

Loyaliteitsverklaring

De FBI gaf de loyaliteitsverklaring aan Islamitische Staat die Mateen zou hebben afgelegd niet vrij. De federale politie wil ,,geen gewelddadige retoriek verspreiden''. De Republikeinen grepen dat besluit aan om de regering van president Barack Obama te betichten van het toedekken van islamitisch extremisme zoals dat van IS.

Sinds het bloedbad in Orlando woedt in de Verenigde Staten een fel debat over de schuldvraag. Progressieve Amerikanen wijzen doorgaans met een beschuldigende vinger naar de alomtegenwoordigheid van vuurwapens. Volgens conservatieven als de gedoodverfde Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump is de radicale islam de bron van het kwaad.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.