'Senaat VS wil Assange horen'

De inlichtingencommissie van de Amerikaanse Senaat heeft Wikileaks-oprichter Julian Assange gevraagd te getuigen. Dat meldt de klokkenluiderssite, die via Twitter laat weten dat de juristen van Assange het verzoek overwegen. Een eventuele bijeenkomst zou wel ,,moeten voldoen aan een hoge ethische standaard''.

Wikileaks deelde ook een foto van de brief, die op 1 augustus zou zijn opgesteld. De commissie zegt Assange te willen horen vanwege het onderzoek naar de mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezing. Wikileaks publiceerde destijds e-mails van de Democratische Partij die door vermeende Russische hackers waren gestolen.

Assange, die zich schuilhoudt in de Ecuadoraanse ambassade in Londen, krijgt het verzoek zich beschikbaar te stellen voor een gesprek achter gesloten deuren. Die bijeenkomst zou kunnen plaatsvinden op een ,,tijd en plaats'' waar beide partijen zich in kunnen vinden. De Amerikaanse autoriteiten hebben de authenticiteit van de brief nog niet bevestigd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.