'Situatie in Zuidoost-Turkije is dramatisch'

Op straat liggen lijken, hele wijken zijn met de grond gelijk gemaakt en inwoners wachten in schuilplaatsen totdat het geweld luwt. Zo omschrijven Koerdische ooggetuigen de situatie in de Turkse plaats Silopi, waar het leger bezig is aan een offensief tegen de extremistische beweging PKK.

,,We hebben hulpverzoeken gekregen van mensen die al een week in hun kelder zitten'', vertelt Ferhat Encü, een parlementslid voor de pro-Koerdische partij HDP. Volgens Encü, die momenteel in Silopi verblijft, zijn veel gebouwen vernietigd en is de stad omsingeld door tanks. Dode lichamen blijven op straat liggen, omdat het door het aanhouden van de gevechten te gevaarlijk is om ze weg te halen, schetst hij.

De strijd tussen de PKK en het Turkse leger laaide afgelopen zomer weer op, na een wapenstilstand van ruim twee jaar. Turkse troepen doodden afgelopen week volgens bronnen binnen het leger minstens 110 PKK-strijders. Uit het gebied in Zuidoost-Turkije waar de strijd woedt komt weinig informatie van onafhankelijke journalisten en andere waarnemers.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.