Situatie opgesloten regisseur Sentsov kritiek

De situatie van de Oekraïense regisseur Oleg Sentsov is ernstig. Dat heeft de European Film Academy vrijdag gemeld. De filmmaker, die een gevangenisstraf van twintig jaar uitzit, is al 54 dagen in hongerstaking om aandacht te vragen voor zijn situatie.

Sentsov, die veel gelauwerde films heeft gemaakt, werd in 2014 opgepakt door de Russische politie nadat hij kritiek had geuit op de annexatie van de Krim. Sindsdien zit hij vast. De Russische rechter veroordeelde hem tot twintig jaar cel vanwege terrorisme. Hij zou plannen hebben gemaakt om een monument op te blazen. Dat de belangrijkste getuige in het proces zijn verklaring introk, vond de rechtbank niet ter zake doen.

Sentsov ging 54 dagen geleden in hongerstaking nadat hij was overgebracht naar een strafkolonie in het Poolgebied. Hij hoopte in het licht van het WK voetbal, dat momenteel in Rusland plaatsvindt, meer aandacht voor zijn zaak te krijgen. Zijn advocaat liet vorige week weten dat de regisseur meer dan 15 kilo is afgevallen en dat hij erg zwak is.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.