Smog in New Delhi bereikt recordwaarden

Niet alleen steden als Peking kampen met gevaarlijke hoeveelheden smog. Hetzelfde lot treft ook New Delhi, de hoofdstad van India. Op dit moment is de lucht in de stad viezer dan ooit, melden Indiase media donderdag.

De smog bereikt waarden van 400 tot 500 punten op de luchtkwaliteitsindex, waar de Wereldgezondheidsorganisatie een waarde van maximaal 25 nog verantwoord noemt.

De grootste vervuilers in New Delhi zijn steenkoolcentrales, auto- en vrachtverkeer, vuilverbranding en steenfabrieken. Ook vuren waarop wordt gekookt en waarmee huizen worden verwarmd, geven veel luchtvervuiling. In de Indiase hoofdstad wonen 17 miljoen mensen.

De regering heeft maatregelen aangekondigd om de smog te verminderen. Per 1 januari geldt in de hoofdstad een afwisselend rijverbod voor auto's met even dan wel oneven kenteken. Wie zich er niet aan houdt, moet een boete betalen van omgerekend 28 euro, wat naar Indiase begrippen een fors bedrag is. Politieauto's, ambulances, brandweerwagens, lijkwagens en vips hoeven zich niet aan het rijverbod te houden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.