'Snelkookpan gevonden na ontploffing New York'

Vlak bij de plaats in New York waar zich zaterdagnacht een grote ontploffing voordeed, heeft de politie een snelkookpan gevonden. De pan was met draadjes verbonden aan een mobiele telefoon, bericht CNN op gezag van bronnen bij de politie. Even verderop lag een beschreven stuk papier.

Mogelijk gaat het om een tweede explosief. De werkwijze van de dader of daders zou in dat geval doen denken aan die van de aanslag op de marathon van Boston in 2013. Zij gebruikten een snelkookpan om een spijkerbom te maken.

Volgens een bron bij de politie was de explosie van zaterdagnacht in een vuilniscontainer. Het zou volgens andere bronnen, die CNN heeft gesproken, gaan om een zelfgemaakte bom.

Boze opzet

Bij de ontploffing in de wijk Chelsea op Manhattan zijn zeker 29 gewonden gevallen. Een van hen heeft zware verwondingen opgelopen, maar niemand is in levensgevaar. Het gros van de gewonden heeft snij- en schaafwonden en blauwe plekken.

Het stadsbestuur is zeker van boze opzet, maar wil nog niet spreken van een aanslag. De politie heeft de plek des onheils aangemerkt als een gewone plaats delict, al is er volgens een bron bij de autoriteiten ook een terrorismeteam op de zaak gezet.

Op zaterdag ontplofte eerder al een pijpbom in een prullenbak in een kustplaats in New Jersey. De explosie vond plaats langs het parcours waar niet veel later een sponsorloop voor veteranen van start zou gaan. Deze bom maakte geen slachtoffers.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.