Sonde aangekomen bij planeet Jupiter

Na een reis van 3 miljard kilometer is een Amerikaanse sonde aangekomen op zijn bestemming. De Juno is in de nacht van maandag op dinsdag in een baan rond Jupiter gekomen.

De manoeuvre was een ongekend precisiewerk. De Juno naderde Jupiter met 200 keer de snelheid van het geluid. Op precies het juiste moment moest de motor van de sonde precies lang genoeg branden. Zo kon de Juno precies genoeg snelheid verliezen om te worden gegrepen door de aantrekkingskracht van Jupiter. Als dat niet was gelukt, zou de sonde langs de planeet zijn gevlogen en was de missie van een miljard dollar mislukt.

Jupiter is de grootste planeet in ons zonnestelsel, de aarde past er meer dan duizend keer in. De Juno gaat er het komende jaar onderzoek doen. Ze moet onder meer de atmosfeer van de planeet in kaart brengen. Wetenschappers willen bijvoorbeeld weten hoeveel water heeft. Dat kan duidelijk maken hoe de planeet is ontstaan. Jupiter bestaat vrijwel helemaal uit gas, het heeft geen vast oppervlak zoals de aarde.

De Juno werd in 2011 gelanceerd. Ze vloog voorbij Mars, werd door de zon teruggetrokken en kreeg daarna een zet van de aarde om de oversteek naar Jupiter te kunnen maken. Juno was de vrouw van de Romeinse god Jupiter en kon volgens de mythe door wolken heen kijken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.