'Spaanse PP grootste maar zonder meerderheid'

De regerende conservatieve Volkspartij (PP) blijft in Spanje volgens peilingen na sluiting van de stembureaus zondag de grootste partij, maar verliest de meerderheid in de Spaanse Tweede Kamer. De PP zou in de verkiezingen van zondag niet meer dan 124 zetels hebben gewonnen in het lagerhuis van 350 zetels. Dat is een verlies van zestig zetels.

Peilingen geven de nieuwe centrumpartij Ciudadanos (Burgers) als vierde partij niet meer dan vijftig zetels. Dat zou een centrumrechtse coalitie onder leiding van de huidige premier Mariano Rajoy (PP) vrijwel onmogelijk maken.

De PP van Rajoy is net als de socialistische PSOE zoals verwacht veel stemmen kwijt aan nieuwkomers, de liberale Ciudadanos en de links-radicale Podemos (We kunnen).

Podemos

Spaanse opiniepeilers verwachtten voor de stembusgang dat de PP de grootste zou blijven, mede dankzij het lichte economische herstel. Maar over de tweede, derde en vierde plaats heerst mede door het kiesstelsel onduidelijkheid. Op het meer traditioneel ingestelde platteland telt de uitslag van een kiesdistrict zwaarder dan in steden.

De links-radicale Podemos die begin vorig jaar werd opgericht, zou het zondag beter hebben gedaan dan voor de stembusgang werd gedacht. Podemos zou zelfs de 136 jaar oude Spaanse Socialistische Arbeiderspartij (PSOE) in aantallen kiezers als tweede partij voorbijstreven. Maar door het kiesstelsel zou de PSOE met minder stemmen zich toch als tweede partij in het parlement kunnen handhaven met ruim tachtig zetels. Podemos zou het met tussen de 75 en 80 zetels moeten doen. Ciudanos zou het zo slechter dan verwacht doen en als vierde eindigen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.