Spaanse socialisten: geen coalitie met Rajoy

De conservatieven van de Spaanse premier Mariano Rajoy hoeven bij het vormen van een coalitie niet aan te kloppen bij hun traditionele aartsrivaal, de socialistische PSOE. Een kopstuk van die partij maakte duidelijk niets te voelen voor een ,,grote coalitie'' met de conservatieve Volkspartij (PP).

Hoewel de PP bij de verkiezingen met 123 van de 350 zetels als grootste uit de bus kwam, erkende Rajoy in een speech dat hij zware dagen voor de boeg heeft. Nieuwe partijen hielden de conservatieven af van een absolute meerderheid in het parlement, waardoor ze op zoek moeten naar politieke bondgenoten.

De linkse PSOE, met 90 zetels de tweede partij van Spanje, gooide na het bekendmaken van de verkiezingsuitslag de deur alvast dicht voor de PP. Volgens de prominente partijfunctionaris Manuel de la Rocha willen de socialisten in gesprek gaan met partijen die ,,vergelijkbare doelstellingen'' hebben.

De La Rocha wilde niet vooruitlopen op mogelijke coalitiepartners voor de socialisten. De partij buigt zich daar maandag over. PSOE-leider Pedro Sanchez maakte eerder duidelijk dat de PP van Rajoy als eerste aan zet is bij het vormen van een coalitie.

Zowel de socialisten als de conservatieven hebben beperkte mogelijkheden om aan een meerderheid in het parlement te komen. De PSOE zou kunnen samenwerken met de links-radicale partij Podemos (69 zetels). De partijen hebben samen echter geen meerderheid in het parlement.

De liberale Ciudadanos (40 zetels) is een mogelijke coalitiepartner voor de Volkspartij, maar ook zij komen samen niet aan de benodigde 176 zetels.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.