Strijd Aleppo eist opnieuw tientallen levens

Een artilleriebombardement op de oostkant van de Syrische stad Aleppo heeft woensdag volgens reddingswerkers zeker 45 mensen het leven gekost. Tientallen anderen raakten gewond door de aanval op het gedeelte van de stad waar rebellen nog de dienst uitmaken. Terwijl de strijd om de stad doorgaat, ontvluchten steeds meer inwoners het oostelijke deel.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat de burgeroorlog vanuit Engeland volgt via waarnemers ter plaatse, stelt dat de afgelopen dagen al meer dan 50.000 mensen ontheemd zijn geraakt door de gevechten. Volgens eerdere schattingen woonden in Oost-Aleppo nog zo'n 250.000 mensen.

Volgens de Burgerbescherming aan de oostkant van de stad zijn de meeste slachtoffers die bij de laatste beschietingen vielen vrouwen en kinderen. Ook aan de westkant vielen slachtoffers. Volgens de Syrische staatstelevisie kwamen acht mensen om het leven door mortiergranaten van de rebellen.

Aleppo staat sinds 2012 onder controle van diverse rebellengroepen, maar het Syrische leger heeft er de afgelopen weken grote terreinwinst geboekt. Voordat de burgeroorlog in Syrië uitbrak woonden er ruim twee miljoen mensen. Daarmee was het de grootste stad van het land. Ondanks hun recente verliezen gaf een woordvoerder van de rebellengroepen in de stad woensdag aan dat opgeven voor hen geen optie is. ,,De facties hebben terugtrekking afgewezen'', zei hij.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.