Thaise koning Bhumibol (88) overleden

De Thaise koning Bhumibol Adulyadej is donderdag op 88-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Bangkok overleden. ,,Zijne koninklijke hoogheid is vredig ingeslapen in het Siriraj-hospitaal'', liet de Thaise regering weten, eraan toevoegend dat zijn dood om 15.52 uur plaatselijke tijd was ingetreden. De gezondheid van de geliefde vorst liet al geruime tijd te wensen over.

Bhumibol was de langstzittende monarch ter wereld. Hij besteeg de troon op 9 juni 1946. Zijn 63-jarige zoon Maha Vajiralongkorn, lang niet zo populair, volgt hem waarschijnlijk op. Premier Prayuth Chan-ocha vertelde dat de troonopvolger al in 1972 is aangewezen en dat hij het parlement, zonder diens naam te noemen, later op de dag zal informeren. Vajiralongkorn werd in 1972 kroonprins.

De minister-president riep de Thaise bevolking van bijna zeventig miljoen mensen op de komende dertig dagen af te zien van alle feestelijkheden. Ook vroeg hij ze elkaar te steunen en het vaderland in ere te houden. Op alle openbare gebouwen zal vanaf vrijdag de vlag een maand lang halfstok hangen. Voor overheidspersoneel is de officiële periode van rouw een jaar. ,,Het is een groot verlies voor het Thaise volk'', zei Chan-Ocha op tv.

Voor het ziekenhuis waar Bhumibol lag, hadden zich al vroeg meer dan duizend mensen verzameld. Hun aantal groeide in de loop van de dag snel. Toen ze het nieuws over zijn overlijden hoorden, braken velen in huilen uit.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.