Trouwen en begraven in Noord-Korea verboden

Huwelijken en uitvaarten zijn in Noord-Korea verboden in de aanloop naar een groot congres dat in het land wordt gehouden. De heersende Arbeiderspartij, onder aanvoering van staatshoofd Kim Jong-un, houdt voor de eerste keer in 36 jaar een congres.

De hoofdstad Pyongyang is voor de gelegenheid hermetisch vergrendeld. Vrij verkeer in en uit de stad is verboden en bewoners en panden worden vaker gecontroleerd, meldt de nieuwssite Daily NK, die zich baseert op bronnen in het land.

Het laatste partijcongres werd in 1980 gehouden, toen Kims vader Kim Jong-il werd aangewezen als opvolger van de oprichter van Noord-Korea, Kim Il-sung.

Kernmacht

De jongste Kim zal het congres waarschijnlijk gebruiken om zijn leiderschap te verstevigen en Noord-Korea uit te roepen tot kernmacht. Daarnaast zou hij de economische en militaire toekomst van het land willen vaststellen.

De VN-Veiligheidsraad legde het land in maart nog strenge sancties op, nadat Pyongyang een reeks militaire en mogelijke nucleaire tests had uitgevoerd. ,,Vrijwel alle middelen van Noord-Korea worden ingezet voor de roekeloze en niet-aflatende jacht op massavernietigingswapens'', zei de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Samantha Power.

Eenheid

Volgens de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken, Ri Su-yong, is het congres vooral bedoeld om de Noord-Koreaanse eenheid te tonen. ,,De werkelijke bron van kracht in ons land zijn niet kernwapens of andere militaire middelen, maar de vastberaden eenheid van het volk en de leider. Dat is de kracht die ons land naar de overwinning zal leiden.''

Het congres duurt waarschijnlijk vier of vijf dagen. Wanneer het precies begint is niet bekend.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.