Trump belooft zich terug te trekken uit zaken

Donald Trump zal zich geheel terugtrekken uit zijn zakelijke imperium, zodat hij ,,volledig kan focussen op het runnen van het land''. De aankomende Amerikaanse president maakte woensdag via Twitter duidelijk dat hij daartoe weliswaar niet wettelijk verplicht is, maar alle schijn van belangenverstrengeling wil voorkomen.

,,Juridische documenten worden daarom opgesteld die mij volledig uit mijn zaken halen. Het presidentschap is een veel belangrijker taak!'', aldus Trump. Hij kondigde aan dat hij de plannen voor zijn bedrijven op 15 december uit de doeken zal doen tijdens een persconferentie, waar ook zijn kinderen bij zijn. Die zullen naar verluidt de zakelijke belangen van het Trump-imperium gaan behartigen.

Overheidsfunctionarissen mogen in de VS geen zakelijke belangen hebben om mogelijke belangenconflicten te vermijden. Maar de president en de vicepresident vallen niet onder die regel, legde The Washington Post onlangs uit. Het is wel gebruikelijk dat ze afstand nemen van hun belangen. De geijkte manier om dat te doen is een stichting in het leven roepen waar de president tijdens zijn regeerperiode niets meer over te zeggen heeft.

Met uitzondering van Barack Obama hadden alle recente presidenten teruggaand tot Lyndon Johnson zo'n stichting. Obama vond het niet nodig, omdat hij los van wat staatsobligaties en deelnemingen in beleggingsfondsen geen noemenswaardige zakelijke belangen had.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.