Trump-bots versloegen Clinton-bots na debat

Presidentskandidaat Donald Trump heeft tegenstander Hillary Clinton dik verslagen na het eerste verkiezingsdebat vorige maand. Althans, op Twitter. De Twitter-bots voor Trump plaatsten na het debat 576.178 automatische tweets, de programmaatjes voor Clinton publiceerden 136.639 berichten. De universiteit van Oxford heeft dat uitgezocht, meldt de BBC dinsdag.

De onderzoekers keken naar tweets op de dag van het debat, 26 september, en in de drie dagen erna. Ze selecteerden die door te zoeken op veelgebruikte hashtags als #NeverHillary en #deplorable (voor Trump) en #ImWithHer en #StrongerTogether (voor Clinton). Vervolgens turfden ze de accounts die uitsluitend voor de ene kandidaat twitterden en niet voor de ander.

Zo vonden ze 1,8 miljoen tweets voor Trump en 613.000 voor Clinton. Vervolgens zochten ze de bots, die minstens vijftig tweets per dag plaatsten. Een op de drie tweets voor Trump kwam van een bot, bij Clinton was dat bijna een kwart.

Steun

De onderzoekers hebben niet uitgezocht door wie de bots zijn gemaakt. Ze zeggen dan ook niet dat de bots afkomstig zijn van de campagneteams van Trump en Clinton. Het is ook mogelijk dat Trump-aanhangers enthousiaster programma's hebben geschreven dan fans van Clinton.

Ook zonder de bots had Trump meer steun op Twitter dan Clinton, concluderen de onderzoekers. Maar de cijfers tonen volgens hen wel aan dat software ,,de publieke opinie kan manipuleren'' en ,,politieke kwesties kan vertroebelen''.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.