Trump hoopt op deal met Europa

De Amerikaanse president Donald Trump hoopt een ,,eerlijke en wederzijdse" handelsovereenkomst uit te werken tussen de Verenigde Staten en Europa. Daarover is hij in in Washington gesprek met de Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Volgens bronnen bij de EU zou Europa bereid zijn om concessies te doen aan Trump om zo een handelsoorlog te voorkomen.

Zo zou er meer vloeibaar gemaakt aardgas (lng) vanuit de VS naar Europa verscheept kunnen worden, meldde Dow Jones. Ook industriële tarieven gaan mogelijk omlaag. Europa zou volgens de berichten ook bereid zijn meer Amerikaanse sojabonen in te voeren. Ook met betrekking tot standaarden waaraan medische producten moeten voldoen zou Europa bereid zijn om water bij de wijn willen doen.

De Amerikaan pleitte voorafgaand aan de ontmoeting voor een gelijk speelveld voor onder anderen ,,boeren, fabrikanten en eigenlijk voor iedereen". Trump klaagde verder over de ,,massale tarieven" en ,,enorme barrières". De VS zou honderden miljarden dollars verliezen aan de Europese Unie. ,,We moeten volgen", aldus de Amerikaan. ,,Noem het vergelding, maar ik zeg liever dat we wederkerig willen zijn."

De VS en de EU zijn verwikkeld in een handelsgeschil die voortvloeide uit het besluit van Trump om de invoertarieven van staal en aluminium te verhogen. Hij overweegt ook de import van auto's extra te gaan belasten. Juist dat wil Europa voorkomen.

Juncker vertelde op zijn beurt dat Europa en de VS moeten samenwerken. ,,We zijn hechte partners, bondgenoten. Geen vijanden", aldus de Luxemburger. ,,We moeten met elkaar spreken, niet over elkaar." Verder pleitte Juncker voor het verminderen van de tarieven.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.