Trump tart Arabische landen

Arabische landen hebben zoals verwacht met woede gereageerd op de erkenning door de Amerikaanse president Trump van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Voor de Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft Amerika nu afstand gedaan van zijn rol als bemiddelaar in het vredesproces. ,,Jeruzalem is de eeuwige hoofdstad van de staat Palestina'', verkondigde hij in een toespraak.

Ondanks oproepen om het vooral niet te doen, erkende Trump woensdag Jeruzalem als Israëls hoofdstad en verklaarde hij dat de eerste stappen zullen worden gezet om de Amerikaanse ambassade naar die stad te verhuizen. Dat proces kan overigens enkele jaren in beslag nemen.

Behalve Abbas, veroordeelden ook de leiders van landen als Jordanië, Qatar en Egypte de stap. De militanten Palestijnse beweging Hamas sprake van een ,,overduidelijke agressie'' en riep Arabieren en moslims op de positie van de VS in de regio te ondermijnen.

Ook Turkije en Iran hadden felle kritiek op Trumps handelen. In het Turkse Istanbul verzamelden honderden mensen zich voor de deur van het Amerikaanse consulaat om tegen Trump te demonstreren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.