Trump zoekt ruzie met partijleider Ryan

Donald Trump heeft dinsdag opnieuw uitgehaald naar Paul Ryan, zijn partijgenoot en de leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden. Ryan liet maandag weten Trump niet meer te willen verdedigen of campagne voor hem te willen voeren.

Aanleiding voor Ryans beslissing was een ruim tien jaar oude video die vorige week uitkwam waarin Trump leek op te scheppen over het aanranden van vrouwen. Ryan lijkt te hebben geconcludeerd dat het Witte Huis niet meer te winnen valt. In een telefonische vergadering met partijleden zei Ryan maandag zich volledig te willen richten op de strijd om het Congres.

,,Hoewel ik het tweede debat met overmacht won (elke peiling), is het moeilijk goed te presteren als Paul Ryan en anderen geen enkele steun geven'', zei een gepikeerde Trump op Twitter. Overigens verwijst Trump naar online-peilingen, die makkelijk te manipuleren zijn. In enkele peilingen gebaseerd op een representatieve steekproef van het electoraat werd Clinton als winnaar aangewezen.

,,Onze hele zwakke en ineffectieve leider Paul Ryan hield een slechte telefoonvergadering waarin andere leden door het lint gingen vanwege zijn gebrek aan loyaliteit'', aldus Trump in een andere tweet. Op Facebook haalde hij uit naar de media, die volgens hem voor Clinton zijn en ,,de verkiezingen proberen te beïnvloeden''.

Partijvoorzitter Reince Priebus blijft vooralsnog wel achter Trump staan. Hij liet zijn leden maandag weten dat het partijapparaat de Republikeinse presidentskandidaat nog wel steunt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.