Turkije neemt wet aan voor toezicht op organisaties

Turkije neemt wet aan voor toezicht op organisaties ANP

Het Turkse parlement heeft zondag een wet aangenomen die het toezicht op stichtingen, verenigingen en andere groeperingen verscherpt. Volgens mensenrechtenorganisaties, waaronder Amnesty International, draagt dit het risico met zich mee dat de vrijheden van maatschappelijke organisaties worden beperkt.

De wet staat de minister van Binnenlandse Zaken toe om leden van organisaties die worden onderzocht op beschuldigingen van terrorisme te vervangen. Verder kan het ministerie van Binnenlandse Zaken een beroep doen op rechtbanken om de activiteiten van de groepen te stoppen onder de nieuwe wet. Ook internationale organisaties zullen onder de wet vallen en dienovereenkomstig worden gestraft.

Eerder deze week stelden zeven maatschappelijke organisaties, waaronder Human Rights Association en Amnesty, in een verklaring dat de beschuldigingen van terrorisme in Turkije arbitrair zijn.

"Gezien het feit dat duizenden maatschappelijke activisten, journalisten, politici en leden van beroepsorganisaties worden onderzocht in het kader van de (antiterrorismewet), lijdt het geen twijfel dat deze wet gericht zal zijn op bijna alle groepen tegenstanders van het regime", aldus de organisaties.

Na de mislukte staatsgreep in 2016 lopen onderzoeken tegen honderdduizenden mensen wegens beschuldigingen van terrorisme. Critici zeggen dat de regering van Erdogan de poging tot staatsgreep gebruikt als voorwendsel om een afwijkende mening te onderdrukken. De regering zegt dat de maatregelen noodzakelijk zijn gezien de bedreigingen van de veiligheid waarmee Turkije wordt geconfronteerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland