Turkije schaft visum voor EU-burgers af

Voor de inwoners van de 28 EU-lidstaten is een visum voor Turkije niet langer nodig als ook voor Turken een visumvrijstelling gaat gelden. Het land heeft hiermee weer aan een voorwaarde voldaan om visumvrij reizen voor Turken naar de EU mogelijk te maken.

Voor inwoners van elf EU-landen geldt nu nog een visumplicht voor Turkije, zei een woordvoerder van de Europese commissie dinsdag. Onder hen ook Grieks-Cyprioten. De visumvrijstelling betekent echter niet dat Turkije Cyprus erkent.

De Europese Commissie gunt Turkije volgens ingewijden tot medio juni om te voldoen aan alle 72 voorwaarden. Naar verwachting besluit Brussel woensdag onder voorbehoud dat Turken met een biometrisch paspoort eind juni visumvrij naar de EU mogen reizen als alle criteria dan zijn 'afgevinkt'. Het Turkse parlement gaf de afgelopen weken en dagen al in hoog tempo goedkeuring aan benodigde wetgeving.

Kritische geluiden

De lidstaten en het Europees Parlement moeten de visumvrijstelling nog wel bekrachtigen. Als dat gebeurt, wordt een van de beloften ingelost die de EU deed in de vluchtelingendeal met Turkije. Het land heeft gedreigd het akkoord op te zeggen als dat zou uitblijven.

In Europa klinken overigens veel kritische geluiden over deze 'beloning’ die Turkije krijgt in ruil voor het tegenhouden en terugnemen van vluchtelingen, onder meer vanwege de gebrekkige persvrijheid en het geweld tegen de Koerdische minderheid.

Overigens kan de visumvrijstelling worden ingetrokken, bijvoorbeeld als veel Turken langer blijven dan de toegestane negentig dagen of het aantal Turken dat asiel zoekt in de EU sterk zou toenemen. Een aantal grote EU-landen wil dat sneller aan deze 'noodrem’ kan worden getrokken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.