Turks leger: wij hebben macht overgenomen

Het Turkse leger heeft verklaard de macht in Turkije te hebben overgenomen. Dat gebeurde even nadat premier Binali Yildirim had gemeld dat een klein deel van het leger een poging tot een coup had gedaan.

Het leger heeft via de staatsomroep TRT een verklaring laten voorlezen. Daarin werd onder meer gezegd dat het leger de controle heeft overgenomen van luchthavens en enkele strategische plaatsen in Istanbul.

Verder zegt het leger onder andere dat de mensenrechten zullen worden gerespecteerd en dat alle banden met het buitenland zullen worden gehandhaafd. Ook zal de wet worden gehandhaafd en de eerste prioriteit blijven.

Vrijdagavond blokkeerden militaire voertuigen de twee bruggen over de Bosporus in Istanbul. Tegelijkertijd kwamen er berichten over schoten die waren gehoord in de hoofdstad Ankara. Ook meldden ooggetuigen dat er straaljagers en helikopters over de Turkse hoofdstad vlogen.

In hoofdstad Ankara en Istanbul waren veel militairen op straat. De Turkse televisie liet beelden zien van tanks bij het vliegveld Ataturk van Istanbul.

Toespraak Yildrim

,,De door het volk gekozen regering blijft aan de macht. Deze regering gaat alleen weg als het volk dat wil'', verklaarde de eerste minister Yildrim eerder op de avond nog op tv. Hij zei erbij dat diegene die achter de poging zitten daar ,,een hoge prijs'' voor zullen betalen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is op dit moment niet in zijn land.

Yildirim riep de bevolking op rustig te blijven. Hij zei dat de veiligheidsdiensten alles deden wat nodig is om de rust te herstelen.

Geen vluchten

Het vliegverkeer van en naar het vliegveld Ataturk bij Istanbul is vrijdag gestaakt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.