Turkse AK-partij houdt congres op 22 mei

De Turkse regerende AK partij houdt een extra congres op 22 mei, lieten partijfunctionarissen donderdag weten. Naar verwachting zal de partij daar besluiten de huidige premier Ahmet Davutoglu te vervangen. De functionarissen kwamen met hun mededeling na een bijeenkomst van Davutoglu en het partijbestuur.

Eerder donderdag had presidentieel adviseur Cemil Ertem laten weten dat Turkije geen nieuwe verkiezingen zal houden als de AK-partij een nieuwe leider kiest. Het land zal ,,veilig'' doorgaan tot het mandaat van de huidige regering in 2019 afloopt, zei hij.

Turkije en de economie zullen verder stabiliseren wanneer een premier aantreedt die meer op één lijn zit met president Recep Tayyip Erdogan, voegde hij eraan toe tijdens een televisie-interview.

Woensdag werd duidelijk dat de Turkse regeringspartij premier Davutoglu wil vervangen als partijleider. De laatste tijd zijn er meningsverschillen tussen de premier en president Recep Tayyip Erdogan in de openbaarheid gekomen. De twee zouden het oneens zijn over onder meer de betrekkingen met Europa en de vervolging van critici van de regering.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.