VN: leger Mali heeft zich schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden

VN: leger Mali heeft zich schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden ANP

Het Malinese leger heeft zich volgens een onderzoekscommissie van de Verenigde Naties schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden. Meerdere gewapende groepen die actief zijn in het land zouden zich schuldig hebben gemaakt aan misdaden tegen de menselijkheid.

De VN-commissie was een onderzoek gestart naar misstanden in het land sinds het onrustig werd in 2012. Er wordt al jaren gevochten in grote delen van Mali. In 2012 namen rebellen de controle in het noorden over. Daarop stuurde Frankrijk direct militairen naar het land die actief deelnamen aan de strijd tegen de jihadistische rebellen. Nederland stuurde in 2014 militairen naar het land als onderdeel van de VN-missie. Die deden vooral verkenningsmissies. Dit jaar kwamen de laatste Nederlandse militairen terug uit Mali.

"De commissie heeft goede redenen om aan te nemen dat het Malinese leger en veiligheidsdiensten oorlogsmisdaden hebben begaan", zo staat in het rapport. Het gaat onder meer om geweld tegen burgers. Het leger zou ook banden hebben met extremistische groeperingen die actief zijn in het land.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland