VN tellen meer dan 60 miljoen vluchtelingen

Wereldwijd zijn er voor het eerst meer dan 60 miljoen vluchtelingen ten gevolge van gewapende conflicten en vervolgingen. Dat staat in een rapport van de vluchtelingenorganisatie UNHCR van de Verenigde Naties, dat maandag is uitgebracht. De cijfers zijn gebaseerd op tellingen uit 2015.

De UNHCR spreekt van een treurig record. Van de 65,3 miljoen vluchtelingen en asielzoekers, waren er 40,8 miljoen tegen het einde van 2015 ontheemd in eigen land en 21,3 miljoen zochten hun heil elders. Nog eens een 3,2 miljoen mensen wachtten in het buitenland een asielaanvraag af.

In vijf jaar tijd is daarmee het aantal vluchtelingen met liefst 50 procent toegenomen. Van elke 113 mensen op de aarde is er momenteel één een internationale vluchteling, asielzoeker of in eigen land verdreven. Duitsland nam van de welvarende, geïndustrialiseerde landen de meeste asielzoekers op, 441.900. Een derde van hen kwam uit Syrië. De Verenigde Staten namen 172.700 vluchtelingen op, onder wie veel mensen uit Mexico en Midden-Amerika.

Gevaren

De arme regio's in de wereld nemen volgens de UNHCR echter veel meer vluchtelingen op. Turkije bijvoorbeeld, huisvest momenteel 2,5 miljoen Syriërs. Ook Pakistan en Libanon lieten vorig jaar veel emigranten toe.

De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen Filippo Grandi zegt dat tegelijkertijd de gevaren van vluchtelingenroutes zijn verveelvoudigd. ,,Op zee verliezen schrikbarend veel mensen hun leven. De landroute is door gesloten grenzen geblokkeerd en in sommige landen wordt tegen asiel politiek stemming gemaakt.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.