VS en Japan terughoudend over dialoog met Kim

De Verenigde Staten en Japan voelen niets voor een ,,betekenisvolle dialoog'' met Noord-Korea, tenzij dat land zich bereid toont zijn nucleaire programma te staken. President Donald Trump en premier Shinzo Abe willen volgens het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken pas om de tafel met de Noord-Koreanen als zij ,,volledige, controleerbare en onomkeerbare denuclearisatie'' toezeggen.

,,Praten om het praten zou betekenisloos zijn'', zei de Japanse premier na een telefoongesprek met Trump. Het Noord-Koreaanse nucleaire programma heeft de spanning internationaal doen oplopen. Dictator Kim Jong-un beweerde tijdens zijn nieuwjaarstoespraak dat de VS binnen het bereik van zijn arsenaal ligt.

Het land heeft ondanks internationale sancties geen bereidheid getoond het kernwapenprogramma te staken. Wel hebben de Noord-Koreanen de Winterspelen aangegrepen om toenadering te zoeken tot buurland Zuid-Korea, een bondgenoot van de VS. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in kreeg tijdens het sportevenement een uitnodiging om Kim Jong-un te ontmoeten voor overleg.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.