'VS voerden aanval uit op IS-woordvoerder'

De Verenigde Staten hebben volgens een functionaris een gerichte luchtaanval uitgevoerd op de belangrijkste woordvoerder van Islamitische Staat (IS), Abu Mohamed al-Adnani. Het aan IS gelieerde persbureau Amaq meldde de dood van al-Adnani dinsdag.

De Amerikaanse functionaris bevestigde later dat de IS-woordvoerder het doelwit was van een luchtaanval. De bron wilde niet bevestigen dat al-Adnani daadwerkelijk om het leven is gekomen.

Amerikaanse defensiefunctionarissen verklaarden eerder al dat het Amerikaanse leger een luchtaanval had uitgevoerd op de stad al-Bab in de provincie Aleppo en dat het doel een hoge leider van IS was. De naam van die leider werd toen niet genoemd.

Al-Adnani kwam volgens Amaq om het leven in de provincie Aleppo terwijl hij bezig was met tactisch werk. De IS-woordvoerder raakte begin dit jaar al zwaargewond door een luchtaanval in het westen van Irak. Hij was volgens het Amerikaanse leger bijna doodgebloed, maar kon door medestanders net op tijd naar de door IS bezette stad Mosul worden gebracht.

Al-Adnani wordt gezien als de nummer twee van IS, achter de leider Abu Bakr al-Baghdadi. Hij zou de leiding hebben gehad over militaire operaties in Syrië en Irak. Hij was te zien in video's die IS via internet verspreidde en waarin hij aanhangers van de terreurgroep opriep aanslagen te plegen.

De Amerikaanse regering zette vorig jaar een beloning van omgerekend bijna 4,5 miljoen euro op het hoofd van al-Adnani.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.