Venezolaanse oppositieleider blijft in cel

De Venezolaanse rechter heeft de veroordeling van oppositieleider Leopoldo López voor zijn aandeel in bloedig afgelopen antiregeringsdemonstraties bekrachtigd. López had beroep aangetekend omdat de rechtszaak slechts zou dienen om hem de mond te snoeren, maar de rechter wees dat af. López, die een gevangenisstraf van veertien jaar uitzit, blijft daardoor achter de tralies.

De Venezolaanse oppositie en de Verenigde Naties dringen al lange tijd op de vrijlating van López aan. De aanklager in López' rechtszaak, die Venezuela inmiddels is ontvlucht, zegt sindsdien dat het proces een door politieke motieven ingegeven schertsvertoning is.

Het parlement, waar López' medestanders een meerderheid hebben, nam eerder dit jaar een amnestiewet aan waarvan de oppositieleider kon profiteren, maar de regering stak daar met hulp van het hooggerechtshof een stokje voor.

López leidde in 2014 het verzet tegen de links-radicale president Nicolas Maduro. Volgens de regering zette hij zijn aanhang met subliminale boodschappen aan tot geweld.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.