Vijf aanhoudingen bij huiszoeking in Brussel

Bij huiszoekingen in verband met de terroristische aanslagen vorige maand in Parijs zijn maandagochtend en zondagavond in Brussel vijf mensen aangehouden. Dit meldde justitie maandag. Er zijn geen wapens of explosieven gevonden, berichtte persbureau Belga. De onderzoekers hopen een spoor te vinden naar een nieuwe hoofdverdachte.

De Belgische politie is samen met de Franse geheime dienst op zoek naar een vermoedelijk brein achter de aanlagen van 13 november. Deze figuur zou de aanslagen in het centrum van Parijs in België hebben voorbereid en hij zou er vooralsnog in zijn geslaagd onder de radar van justitie te blijven. Deze verdachte is zondag niet gevonden.

De arrestanten die zondag en maandag werden aangehouden kunnen mogelijk helpen het spoor naar de nieuwe hoofdverdachte te vinden. Hij zou de man zijn die op één en dezelfde plek in Brussel twee mobiele telefoons beantwoordde die de terroristen belden toen ze in Parijs bezig waren de aanslagen te plegen.

Andere voortvluchtige hoofdverdachten zijn de Fransen Salah Abdeslam (26) en Mohamed Abrini (30). Abdeslam zou zelf een dader van de aanslagen zijn geweest en Abrini een medeplichtige onder meer als chauffeur van de terroristen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.