Vijf vragen over Grexit

Tijdens de jongste Eurogroep in Luxemburg is het niet gelukt om de problemen met de schulden van Griekenland op te lossen. De internationale geldschieters van het noodlijdende land eisen hervormingen en bezuinigingen in ruil voor verdere financiële steun. Daarom is afgelopen maandag een extra Eurotop ingelast om een laatste poging te doen om de problemen met het Zuid-Europese land op te lossen. De onderhandelingen mislukten.

In Luxemburg stond het thema op de agenda, maar wederom kwam er geen akkoord over besparingen en bezuinigen in ruil voor financiële steun. Er is ,,spijtig genoeg'' te weinig vooruitgang geboekt, zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem na afloop. ,,Een akkoord is nog niet in zicht.''

Wat willen de Grieken?

De meesten neigen steeds meer naar vertrek uit de euro. Angst voor het onbekende houdt hen tegen. Intussen lijken de cijfers een Grexit ook steeds aantrekkelijker te maken. De Griekse premier Tsipras wil graag in de euro blijven en gelooft nog in een deal. Als de Grieken uit de euro stappen, daalt het nationaal inkomen (bbp) door de Europese afbetalingen in vier jaar tijd met 12,6 procent. De schulden naderen dan tweehonderd procent van het Griekse nationaal inkomen. Een Grexit geeft de Grieken de mogelijkheid schulden niet terug te betalen en de munt te devalueren.

Wat willen de geldleners?

Nederland is als handelsland belangrijker voor Griekenland dan omgekeerd, constateerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ons land stond vorig jaar op de zestiende plek als exportland voor de Grieken, en qua import op de zevende plaats.

Premier Rutte vindt dat de Grieken zelf vertragend bezig zijn. Volgens hem zijn de Grieken gebonden aan het akkoord dat 20 februari werd gesloten. De Griekse regering moet nu met de plannen op de proppen komen en pas dan krijgen ze het afgesproken bedrag. Volgens Rutte is er van concrete plannen amper sprake.

Volgens een peiling van de Duitse tv-zender ZDF wil 51 procent van de Duitsers Griekenland uit de euro zetten. Frankrijk ziet zwakke eurolanden juist liever binnen de euro blijven, omdat de Franse economie te midden van zwakke broeders sterker lijkt.

Wat is de mogelijke oplossing?

Hoewel de klok ongenadig hard doortikt moet Griekenland aan het einde van de maand een forse afbetaling doen- denkt Dijsselbloem dat het nog steeds mogelijk is om op tijd een deal te sluiten. Een verlenging van het steunprogramma, dat 1 juli verloopt, behoort tot de mogelijkheden. Griekenland werd dan ook opgeroepen snel met serieuze plannen aan de onderhandelingstafel te komen.

De Grieken willen dat de eurolanden toestaan in maatregelen te vervangen voor andere hervormingen en besparingen, als onder de streep het effect gelijk blijft. Bovendien nemen de geldschieters rekening met de verslechterde economische situatie in Griekenland en zijn (begrotings)doelstellingen aangepast. Maar er zijn van Griekse zijde te weinig ,,geloofwaardige en serieuze'' voorstellen gekomen, stelde Dijsselbloem. Ook tijdens het overleg donderdag kwamen de partijen niet nader tot elkaar.

Wat zijn de geopolitieke gevolgen?

Oud-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer van de NAVO vreest dat Griekenland meer onder invloed zal komen van landen als Rusland en China, wanneer de Grieken zouden vertrekken uit de eurozone. ,,Het is kortzichtig en risicovol Griekenland af te laten drijven van Europa'', zei hij zaterdag in een interview met Het Financiële Dagblad.

Volgens de voormalig NAVO-baas zal de Russische president Vladimir Poetin zijn aandacht nadrukkelijker gaan vestigen op Griekenland. Poetin geeft bijvoorbeeld ook financiële steun aan het eurosceptische Front National van Marine Le Pen in Frankrijk, weet De Hoop Scheffer. ,,Een breuk in de Europese eenheid, op wat voor manier dan ook, is daarom niet goed.''

Heeft de criris gevolgen voor Nederlandse toeristen?

De banken in Griekenland blijven voorlopig dicht. Het zou kunnen dat bijvoorbeeld pinautomaten leegraken maar dat lijkt in de eerste instantie niet het geval. Reizigers die nog niet in Griekenland zijn kunnen bijvoorbeeld extra contant geld meenemen om zo te voorkomen dat ze zonder geld komen te zitten. Wel is het belangrijk om niet met grote bedragen cash geld over straat te gaan. Een hotelkluis is vaak een veiligere oplossing. Let op met uw reisverzekering aangezien die niet standaard verlies of diefstal van contant geld dekt.

Grieken mogen maximaal 60 euro per dag pinnen om een bankrun te voorkomen. Buitenlanders mogen net zo veel pinnen als ze willen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.