Vijftig doden in nachtclub Orlando

De schietpartij in een homoclub in het Amerikaanse Orlando heeft zeker vijftig mensen het leven gekost. Dat heeft burgemeester Buddy Dyer van Orlando zondag op een persconferentie bekendgemaakt. Het is daarmee de dodelijkste schietpartij in de Verenigde Staten door een enkele schutter ooit.

Zeker 53 mensen liggen in ziekenhuizen, zei een traumachirurg op de persconferentie. De ziekenhuizen hebben zes chirurgen opgeroepen, die al de hele ochtend operaties uitvoeren. Diverse gewonden verkeren in kritieke toestand. De chirurg zei dat mensen bij hun lokale bloedbank in Florida bloed kunnen doneren en dat dit enorm zal helpen.

Voordat de politie aan het woord kwam beantwoordde Congreslid Alan Grayson vragen van de media. Volgens Grayson heette de dader Omar Mateen, een in de VS geboren man van in de twintig, uit de plaats Port St. Lucie. Een woordvoerder van de FBI zei dat de nabestaanden van de schutter nog niet zijn geïnformeerd, en dat diens identiteit pas daarna bekend wordt gemaakt. Niets wijst er vooralsnog op dat de schutter handlangers had. Ook zou hij niet op een terroristenlijst van de overheid hebben gestaan, meldden Amerikaanse media.

Gijzeling

De schutter bestormde de club rond 02.00 uur met een aanvalsgeweer en pistool. Er volgde een schotenwisseling met een agent in burger, die naast zijn werk voor de politie als beveiliger in de club werkte. Na de eerste schietpartij nam de dader een aantal mensen in gijzeling. Het arrestatieteam greep uiteindelijk rond 05.00 uur in. Een van de agenten werd daarbij getroffen, maar zijn helm redde zijn leven. De dader werd doodgeschoten.

Of de doden bij de eerste schietpartij rond 02.00 uur vielen of later in de nacht kon de politie nog niet zeggen. Het onderzoek is in volle gang.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.