Vonnis 'boekhouder van Auschwitz' bekrachtigd

Het Duitse federale hooggerechtshof heeft het vonnis van oud-SS'er Oskar Gröning bevestigd, heeft zijn advocaat maandag meegedeeld. De 'boekhouder van Auschwitz' werd schuldig bevonden aan medeplichtigheid aan moord op 300.000 mensen. Door het arrest kunnen ook andere hoogbejaarde handlangers van de Holocaust alsnog vervolgd worden.

Gröning (95) werd in juli tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hij gaf toe geld van gedeporteerde Joden in beheer te hebben genomen en toezicht te hebben gehouden bij de aankomst van transporten. Volgens de rechtbank werkte hij daardoor mee aan de moordmachinerie van de nazi's, ook al had hij zelf geen bloed aan zijn handen. Of Gröning zijn straf ook uit moet zitten hangt af van zijn gezondheid.

Tientallen jaren lang werden mensen die bij de Holocaust betrokken waren niet vervolgd, omdat zij slechts een onderdeel waren in een raderwerk zonder zelf iemand te hebben gedood. Dat veranderde na de veroordeling van John Demjanjuk, oud-kampbewaker in Sobibor, in 2011. Hij overleed voordat zijn vonnis kon worden bevestigd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.