Voorlopig nog militairen op straat in Brussel

Militairen blijven nog minstens een maand het straatbeeld in Brussel bepalen. De federale ministerraad besloot woensdag dat ze voorlopig blijven patrouilleren in verband met terreurdreiging. Het dreigingsniveau in de Belgische hoofdstad is op dit moment drie, het op een na hoogste.

België verhoogde de paraatheid ruim een week na de aanslagen in Parijs op 13 november. Een aantal daders bleek in de Brusselse gemeente Molenbeek te wonen. Sindsdien patrouilleren honderden militairen in de straten van Brussel. Zij bewaken ,,strategische'' plekken waaronder de Grote Markt in het centrum, de Europese instellingen en metro- en treinstations.

Op 21 november werd het dreigingsniveau in het Brusselse gewest verhoogd naar vier. De kans op een aanslag was ,,ernstig en zeer nabij''. Voor de rest van België stond het niveau een trede lager, omdat dreiging ,,mogelijk en waarschijnlijk'' was. Het openbare leven was enkele dagen ontwricht door de sluiting van scholen, winkels, restaurants, musea en andere (toeristische) plekken. Ook de metro reed vier dagen helemaal niet.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.