WHO tempert verwachtingen over beschikbaarheid vaccins

WHO tempert verwachtingen over beschikbaarheid vaccins ANP

Het zal nog tot zeker halverwege 2021 duren voordat op grote schaal gevaccineerd kan worden tegen het coronavirus. Daarvoor waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), ondanks het feit dat de ontwikkeling van een aantal vaccins zich in een vergevorderd stadium bevindt.

In heel de wereld wordt reikhalzend uitgekeken naar een vaccin tegen corona. En de verwachting is dat binnen enkele maanden of zelfs weken een vaccin beschikbaar moet zijn. Dinsdag nog zei bijvoorbeeld minister Hugo de Jonge te hopen "de eerste vaccins in de eerste maanden van 2021 te ontvangen".

Maar een woordvoerster van de WHO tempert nu de hoge verwachtingen. "We weten van ten minste zes tot negen (vaccins) dat ze al behoorlijk op weg zijn met het onderzoek." Maar, zegt ze, "aangaande een realistische tijdspad, verwachten we echt nog geen grootschalige vaccinatie tot halverwege volgend jaar".

Versnelde goedkeuring

Onder normale omstandigheden duurt het maanden of zelfs jaren voordat gezondheidsautoriteiten een kandidaat-vaccin goedkeuren, om er zeker van te zijn dat het middel veilig is. Maar vanwege de omvang van de coronapandemie groeit de druk om coronavaccins versneld goed te keuren.

Momenteel zijn volgens de WHO 34 kandidaat-vaccins die in verschillende fases worden getest op mensen. En er zijn er nog eens 142 die in de pijplijn zitten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland