Westerlee-akkoord strandt

Het Akkoord van Westerlee dreigt te stranden nog voordat daadwerkelijk met de uitvoering kan worden begonnen. Veendam en Stadskanaal zetten het akkoord op scherp.

Het Akkoord van Westerlee dreigt te stranden nog voordat daadwerkelijk met de uitvoering kan worden begonnen. Veendam en Stadskanaal zetten het akkoord op scherp.

Beide veenkoloniale gemeentes verschillen met de rest van mening over de opbouw van een nieuwe uitvoeringsorganisatie in Oost-Groningen. Als het aan Veendam en Stadskanaal ligt hoeft voor het ‘optuigen' van zo'n organisatie, die werknemers van de werkvoorzieningschappen en werkzoekenden aan een baan moeten helpen, geen bureau in de arm te worden genomen. ,,Dat kost tonnen en misschien wel miljoenen euro's. Dat is allemaal gemeenschapsgeld”, verklaarde burgemeester Baukje Galama van Stadskanaal. ,,Dat geld kunnen we beter besteden aan de werkvoorzieningschappen en werkzoekenden.”

Veendam en Stadskanaal stuurden gistermiddag alle betrokken partijen een brief, waarin uitleg wordt gegeven over hoe zij over het akkoord denken. Daarin staat bijvoorbeeld dat de training- en diagnosecentra onderdeel van de gemeentelijke organisaties moeten blijven. Beide gemeentes voelen er ook niet voor om de organisatie in een gemeenschappelijke regeling onder te brengen. ,,Het budgetrecht moet bij de raad blijven.”

Daarmee lijkt de uitvoering van het akkoord uit te monden op een bestuursstrijd in Oost-Groningen, met als inzet wie het voor het zeggen krijgt in deze regio. Tienduizend mensen, werkzaam bij de werkvoorzieningschappen Synergon en Wedeka en werkzoekenden, dreigen door het meningsverschil tussen de gemeenten voor langere tijd in onzekerheid te blijven.

Stadskanaal en Veendam willen opnieuw met de andere Oost-Groninger gemeenten om tafel om over het akkoord te praten, maar die voelen niets voor een nieuwe onderhandelingsronde. ,,Praten kan altijd”, laat Kees Swagerman, wethouder van de gemeente Oldambt weten, ,,maar onderhandelen is voorbij. We hebben allemaal onze handtekening gezet onder het akkoord.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.