'Zambia zet oppositiekopstuk Zimbabwe uit'

De Zimbabwaanse oud-minister van Financiën Tendai Biti heeft geen politiek asiel gekregen in Zambia. ,,Biti is een uur geleden overgedragen aan Zimbabwaanse politiemensen. Hij is op dit moment weer op Zimbabwaans grondgebied'', zei een advocaat van het prominente oppositielid tegen persbureau Reuters.

De politicus had zich eerder gemeld bij de grens met buurland Zambia na zich dagenlang te hebben schuilgehouden. Biti zou daar al korte tijd zijn vastgehouden, maar mocht uiteindelijk wel Zambia in. Zijn verblijf in het land bleek echter van korte duur. De Zambiaanse autoriteiten brachten hem over naar een school en stuurden hem later terug.

De advocaat van Biti zegt dat een Zambiaans gerechtshof de uitzetting tevergeefs had verboden. ,,We probeerden het gerechtelijke bevel te overhandigen aan de immigratie-agenten die hem onder politiebewaking in een school hadden ondergebracht'', zei de jurist. ,,Maar zij weigerden het in ontvangst te nemen.''

Forse nederlaag

De Zimbabwaanse politie zocht Biti en andere oppositieleden vanwege de onlusten die volgden op de verkiezingen. Toen gingen aanhangers van de oppositie de straat op, waarna het leger ingreep. Er vielen zes doden.

De oppositie had een forse nederlaag geleden bij de eerste verkiezingen sinds het vertrek van Robert Mugabe, die tientallen jaren aan de macht was. Regeringspartij Zanu-PF verwierf een tweederdemeerderheid in het parlement en won de presidentsverkiezing. De oppositie denkt dat er is gesjoemeld.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.