Zimbabwaans leger op staats-tv: 'geen coup'

Militairen namen in de nacht van dinsdag op woensdag de Zimbabwaanse staatstelevisie ZBC over. Een legerwoordvoerder verklaarde op de staatszender dat de legeractie ,,alleen op criminelen gericht" is, die sociaal en economisch lijden in het land zouden veroorzaken. Getuigen meldden woensdagochtend dat legervoertuigen wegen naar overheidskantoren in de hoofdstad Harare blokkeerden.

Minister van Financiën Ignatius Chombo is volgens een regeringsbron gearresteerd. Chombo behoort tot de politieke groep rond Mugabes echtgenote Grace Mugabe. Het gaat volgens de militairen niet om een machtsovername en de 93-jarige president Mugabe en zijn familie zouden veilig zijn. ,,We verwachten dat de situatie weer normaal wordt zodra we onze missie hebben volbracht", aldus de militair op tv.

Dinsdag zette het leger al legertrucks op strategische plaatsen in Harare. Soldaten verspreidden zich door de stad en ooggetuigen meldden dat er explosies te horen waren. Wegens de politieke onrust hebben de Amerikaanse en de Britse ambassade in Harare hun personeel en burgers geadviseerd binnen te blijven. De Amerikaanse ambassade blijft woensdag gesloten voor publiek.

Geruchten

De partij van Mugabe beschuldigde generaal Constantino Chiwenga dinsdagavond van landverraad en de Zimbabwaanse ambassadeur in buurland Zuid-Afrika sprak geruchten tegen over een mogelijke staatsgreep. ,,Er gebeurt niet echt iets", aldus ambassadeur Isaac Moyo. ,,Dit zijn maar berichten op sociale media."

De aanleiding voor de onrust is het ontslag van de binnen de strijdkrachten populaire vicepresident Emmerson Mnangagwa (75), die eerder werd gezien als één van de favorieten om de 93-jarige Mugabe op te volgen. Door zijn vertrek lijkt presidentsvrouw Grace Mugabe de beste kaarten te hebben om op termijn president te worden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.