Zoon oud-president Zuma op borgtocht vrij

De zoon van oud-president Jacob Zuma van Zuid-Afrika blijft voorlopig op vrije voeten. Duduzane Zuma verscheen maandag voor de rechtbank vanwege een corruptieschandaal. De rechter besloot volgens Zuid-Afrikaanse media Zuma op borgtocht vrij te laten.

De vervolging van Duduzane hangt samen met een vermeende poging toenmalig staatssecretaris van Financiën Mcebisi Jonas om te kopen. Jonas onthulde eerder dat de vermogende familie Gupta hem in 2015 een forse som geld en het ministerschap op zijn departement had aangeboden. Duduzane, een zakenpartner van de Gupta's, zou daarbij betrokken zijn geweest.

De zaak tegen Duduzane wordt in januari hervat. Hij moet zijn paspoort inleveren, 100.000 rand (ruim 6300 euro) aan borg betalen en zich wekelijks melden bij de politie. Duduzane hield zich op het buitenland, maar zou recentelijk zijn teruggekeerd voor de begrafenis van zijn broer.

De Gupta's werden het middelpunt van een politieke rel, omdat ze grote invloed zouden uitoefenen op de regering van Jacob Zuma. De president stapte eerder dit jaar onder grote druk op en heeft het eveneens aan de stok met justitie. De autoriteiten verdenken hem van corrupte praktijken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.