Zuid-Korea: Rusland schendt luchtruim 4 keer

De Zuid-Koreaanse luchtmacht meldt dat ze vrijdag vier Russische militaire vliegtuigen heeft onderschept die elk vier keer het luchtruim van het Aziatische land hadden geschonden. De Russische vliegtuigen vlogen langs de Zuid-Koreaanse oostkust en de wateren bij het zuidelijke eiland Jeju.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Zuid-Korea heeft een klacht over de schending bij de Russische ambassade in de hoofdstad Seoul neergelegd en excuses voor de schending geëist. ,,De Russische schending draagt niet bij aan de stabiliteit op het Koreaanse schiereiland. Bovendien vergroot het de kans dat vliegtuigen op elkaar botsen'', verklaarde het ministerie.

De Russische vliegtuigen zouden twee TU-95-bommenwerpers en twee SU-35-gevechtsvliegtuigen zijn, meldde persbureau Yonhap. Het is de vierde keer dit jaar dat het luchtruim van Zuid-Korea is geschonden, maar het kwam niet eerder voor dat dit meerdere malen achter elkaar gebeurde.

Chinese straaljagers hebben dit jaar bij militaire oefeningen drie keer, naar eigen zeggen per abuis, over Zuid-Koreaans grondgebied gevlogen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.