Zuid-Korea vervolgt vertrouwelinge president

Het Zuid-Koreaanse Openbaar Ministerie vervolgt een vertrouwelinge en twee voormalige medewerkers van president Park Geun-hye wegens corruptie. Park wordt zelf verdacht van medeplichtigheid maar heeft volgens justitie als president immuniteit onder de grondwet. Haar politieke toekomst is ongewis. De roep om aftreden wordt steeds luider in het land.

De vriendin en vertrouwelinge van Park, Choi Soon-sil, en een voormalige topmedewerker van de president worden verdacht van machtsmisbruik. Ze zouden tientallen bedrijven onder druk hebben gezet om geld te doneren aan twee stichtingen die werden gecontroleerd door Choi. Die 'wervingsactie' leverden ongeveer 60 miljoen euro op.

Een andere voormalig assistent van Park moet ook voor de rechter verschijnen. Hij zou vertrouwelijke regeringsdocumenten aan Choi hebben gegeven, bericht persbureau Yonhap. De twee verdachte medewerkers stapten vorige maand al op.

Justitie

Hoewel Park niet kan worden vervolgd - dat is in Zuid-Korea alleen mogelijk als er sprake is van hoogverraad - kondigde justitie zondag aan haar gangen wel na te blijven trekken. ,,Het speciale onderzoeksteam heeft op basis van tot dusver vergaarde bewijzen vastgesteld dat de president in aanzienlijke mate betrokken is bij deze affaire'', zei Lee Young-ryeol namens het OM in Seoul.

De oppositie ziet dat als een uitgelezen kans Park, die zich al twee keer publiekelijk heeft verontschuldigd voor haar tekortkomingen, tot aftreden te dwingen. Haar advocaat noemde het besluit van het OM door te gaan ,,zeer teleurstellend''.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.