‘Anders’ wint prijs op Internationaal Filmfestival Assen

De korte fictiefilm Anders van Reinout Hellenthal is tijdens het Internationaal Filmfestival Assen zaterdag uitgeroepen tot winnaar van de Noordsterren-competitie.

De film van de regisseur uit Assen behoort volgens de jury tot de beste films uit Drenthe, Friesland en Groningen. Aan de competitie deden zes films mee die in 2016 en 2017 in Noord-Nederland zijn gemaakt.

Anders, gefilmd in Zuidwolde, Anderen en Rolde, vertelt het verhaal van een 14-jarige jongen (Maas Bronkhuyzen) die worstelt met zijn geaardheid. De film naar een scenario van Paul Bontenbal is geproduceerd met geld van de provincie Drenthe ter gelegenheid van de Drentse Regenboogweek om aan te vragen voor sociale acceptatie van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders.

Tijdens het festival in de bioscoop van DNK in Assen werd ook een prijs uitgereikt voor de beste korte film van een Nederlandse maker getoond in het programma KersversNL. Deze onderscheiding ging naar Kiem Holijanda van regisseur Sarah Veltmeijer en vertelt over twee broers in Kosovo waarvan er een naar Nederland besluit te vluchten. Kiem Holijanda werd eerder al bekroond tijdens de Berlinale, het internationaal filmfestival van Berlijn.

Het Internationaal Filmfestival Assen, dat opende met de Amerikaanse speelfilm Lady Bird, duurt nog tot en met zondag. Die dag krijgt Sandra den Hamer, directeur van filmmuseum EYE in Amsterdam, de festivaltrofee uitgereikt voor haar bijdrage aan het filmlandschap in Nederland.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.