‘Dark Circus is briljant’ (of is ’t dat juist niet?)

Hoe verschillend kun je voorstellingen beleven. Varend op eigen kompas: Dark Circus? Geniaal!

Positivisme

Wij twee verlieten opgetogen de Opheliatent, de Groningse theatermaker Sijas de Groot en ik. Daar hadden we net met bewondering en lol Dark Circus van Stereoptik gezien. Ervoor zaten we al naast elkaar te glunderen bij Tijuana (zie recensie hierboven) in het Vrijdagtheater.

Dat positivisme over Dark Circus wilde ik op het noordelijkste terras van het festivalterrein delen met Arno van der Heyden. Hij was er voor zijn dagelijkse Arno’s Aperitief samen met co-presentator van gisteren, Bram Douwes, heengeweest. Zodat ze er gisteren iets over konden zeggen, met wat weg te geven entreebewijzen als toegift.

Hoeveel sterren?

,,Ik neem aan dat dit maximaal drie sterren worden’’, zei Van der Heyden, van harte bijgevallen door Douwes, die het maar een tamelijk slap gedoe vond. ,,Een dun verhaaltje’’, zei de laatste. Het kwam niet door het kille weer van zaterdagavond, dat ze wat zaten te mokken op dat terras. Ze vonden ’t oprecht.

Nu ik. Stereoptik bestaat uit twee fors op elkaar lijkende Fransen (geen broers), die een magnifieke combinatie presenteren van poppentheater met projecties van ter plekke op glas gemaakte kunstwerkjes, van onder meer gestrooid zand en inkt, bewerkt met handen, kwast en doeken. Die illustratiekunst ‘bouwt’ live het decor voor het verhaal over een rampzalig circus, waarin elke act dodelijk eindigt. Bijzonder geestig, en alles, met live gespeelde muziek, naast opnamen, fenomenaal getimed.

Nou en!

Arno en Bram vonden dat het te veel uitging van de vorm. Klopt, die kunst is de basis. Nou en! Ik moest denken aan Monty Python’s Terry Gilliam. Dat festival-directeur Mark Yeoman het ‘geniaal’ noemde zegt niet zo veel (hij heeft het zelf geboekt). Maar ik was verbaasd dat je hierover anders kon denken. Zo zie je maar weer. Arno ging gisteren naar Tijuana. Dat oordeel horen we vanavond in de Spiegeltent. Benieuwd of ik daar ook al naast zat.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.