‘De Stille Beving’ beste non-fictie

De Stille Beving van Piet Hein van der Hoek is vrijdagavond uitgeroepen tot de beste non-fictiefilm bij de verkiezing van De Beste Groninger Film 2017.

De regisseur volgt Annemarie Heite en haar gezin, in hun met camera’s volgehangen monumentale boerderij, die de impact van de aardbevingen en het gedoe met de NAM registreren. ,,Een indrukwekkend relaas. Het gesol met de slachtoffers is een ziekmakende situatie en dat voel je als kijker’’, aldus de jury.

Voorzitter was Evert Janse, directeur/hoofdredacteur van stadsomroep OOG. NPO2 zond De Stille Beving afgelopen woensdag opnieuw uit.

Beste fictiefilm

De jury koos Memories wrapped in paper planes van Antonia Rehnen als beste fictiefilm. De korte film is een samensmelting van fragmenten die ze vond in het Gronings AudioVisueel Archief (GAVA) en haar eigen fantasie, die ze omzet in stop-motion animatie en collages. Haar film ging op Noorderzon in première.

De jury: ,,Ze schept een eigen wereld die je niet per se hoeft te begrijpen, maar die wel allerlei emoties oproept. Zorgvuldig, fantasievol, charmant, secuur en met visie.

Beste videoclip werd die van ChuBeats met Glass Creature (dance), gemaakt door Anton van der Linden. ,,Een clip die een verhaal probeert te vertellen en alleen al daarom prijzenswaardig is’’, aldus de jury.

De prijs voor de beste opdrachtfilm ging naar Lex Vasseur: Club Guy & Roni: the road from Happiness. ,,Een verrassende promo voor een nieuwe show, waarin de gekte van de groep sprekend overkomt. Hysterisch maar beheerst, met een aanstekelijk eindresultaat’’, was hier het oordeel van de jury.

Hollands Hoop

Die bestond naast Janse uit Dana Nechustan (regisseur van onder meer Hollands Hoop), Perrie Hoekstra (Groningse maker van film- en tv-producties) en Kevin Toma (de Volkskrant-filmjournalist). De prijsuitreiking in een uitverkocht Groninger Forum werd gepresenteerd door Hadassah de Boer.

De verkiezing was net als in de vorige jaren onderdeel van het IFFR in Groningen. Het festival gaat nog door tot morgenavond.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.