Wat lees jij nu? 'Van oude mensen, de dingen die voorbij gaan' van Louis Couperus.

Van oude mensen, de dingen die voorbij gaan (1904), Louis Couperus.

Harries Bakker uit Veendam wil zijn leeservaring delen met Van oude mensen, de dingen die voorbij gaan , de beroemde roman van Louis Couperus.

,,Prachtig boek! Geschreven in een oude taal, dat maakt het lezen niet makkelijk, maar als je een beetje doorbijt, word je het verhaal ingezogen.”

Bakker (1959) vat de roman uit 1904 als volgt samen: ,,Mensen op leeftijd die mijmeren over het verleden en de pijnpunten die zich hebben voorgedaan. Ze worden achtervolgd door het lijden dat achter hen ligt. Dat lijden nemen ze mee tot in hun dood – het woord over-lijden is hier zeer van toepassing.”

Gevonden in de kringloop. Voor een eurootje

Bakker kwam Van oude mensen, de dingen die voorbij gaan op het spoor in een kringloopwinkel in Veendam. ,,Een eurootje betaalde ik er voor. Geen geld voor een boek van Couperus, toch een man met naam. Er staan daar wel meer pareltjes.”

Als kind las Bakker niet graag, vertelt hij. ,,Op school zei de meester: Harries moet meer lezen. Maar ik had er niks mee. Ik begreep het niet. Eigenlijk ben ik pas na 2007 gaan lezen. Hoe dat kwam? Je verandert als mens. Je krijgt meer levenservaring. Je gaat anders naar de dingen kijken. Nu probeer ik iedere dag tijd vrij te maken om te lezen.”

Het leven van trouwkoets naar rouwkoets

Zijn belangstelling gaat uit naar literatuur en boeken die iets vertellen over de omgeving waar hij leeft. ,,Hiervoor heb ik De oerpolder van Hylke Speerstra gelezen, dat speelt in de negentiende eeuw in Friesland, toen ging het leven van trouwkoets naar rouwkoets.”

Wat Bakker graag leest, is het werk van Jan Boer (1899 – 1983), schrijver en dichter van onder meer Nunerkes en Groninger sprookjes . ,,Dat vind ik echt een monument. Ik ben Gronings opgevoed. Eerst had ik daar niet veel mee, maar het begint mij steeds meer te trekken. Zo gaan die dingen.”

Nu Couperus is uitgelezen, begint hij aan Kerstvloed 1717 van Piet Nienhuis, over een van de grootste natuurrampen ooit in Nederland. ,,Er zijn al wat rampen geweest, dat wil je niet weten. Je komt er pas achter als je gaat lezen. En als je goed om je heen kijkt, naar het landschap, ga je het nog zien ook.”

Ook een leeservaring delen? Mail een boektitel en auteursnaam + telefoonnummer naar kunst@dvhn.nl.

menu