‘Sugar Man’ Rodríquez naar Groningen

De legendarische singer-songwriter Rodríguez komt naar Groningen. Op vrijdag 15 juni treedt hij op in De Oosterpoort.

Het verhaal van Sixto Díaz Rodríguez (75), een Amerikaans folkmuzikant van Mexicaanse afkomst, is bijzonder. In de jaren zeventig bracht hij twee albums uit (Cold fact en Coming from reality) die in de Verenigde Staten nauwelijks werden opgemerkt, waarna hij zich terugtrok uit de muziekbusiness.

Burgemeesterskandidaat Detroit

Rodríguez verdiende daarna zijn geld als sloper, studeerde filosofie en was zelfs burgemeesterskandidaat in zijn woonplaats Detroit. In Zuid-Afrika groeide hij echter uit tot een muzieklegende die beter verkocht dan Elvis Presley en dezelfde status had als Bob Dylan. In dat land ging echter ook het verhaal dat hij zelfmoord had gepleegd. Pas in 1998 drong het tot Zuid-Afrika door dat hij nog leefde.

Dat leidde in hetzelfde jaar tot een onverwachte opleving van Rodríguez’ muzikale carrière met zes optredens in Zuid-Afrika. Zelf had de zanger geen idee van zijn populariteit aan de andere kant van de wereld. In de jaren erna volgend meer tournees door Zuid-Afrika en Australië, waar hij in de jaren zeventig ook al had opgetreden en populair was gebleven.

Een Oscar voor Searching For Sugar Man

In 2012 verscheen over Rodríguez de documentaire Searching For Sugar Man, die een jaar later een Oscar won. Dat zorgde voor zijn wereldwijde doorbraak. Sindsdien tourt hij door Zuid-Afrika, Australië, Canada, Verenigde Staten en vele Europese landen. Op 15 juni doet hij Groningen aan. De kaartverkoop start donderdag 21 december om 10.00 uur. Een kaartje kost 51 euro.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.