50 jaar Appleknockers Flophouse: Artiesten brengen eerbetoon aan Cuby-lp op sterfdag Harry Muskee

Op de sterfdag van Harry 'Cuby' Muskee brengen artiesten een eerbetoon aan de Blizzards-lp Appleknockers Flophouse die 50 jaar terug verscheen. Foto: Archief DvhN/Kees van de Veen

Muzikanten brengen donderdag 26 september in café Hofsteenge in Grolloo een eerbetoon aan de lp Appleknockers Flophouse van Cuby and the Blizzards.

De plaat is 50 jaar geleden verschenen. De presentatie ging destijds gepaard met een fikse rel. De voorstelling Appleknockers Flophouse wordt niet geheel toevallig op 26 september gehouden. Op die dag in 2011 overleed Harry ‘Cuby’ Muskee op 70-jarige leeftijd.

Veel muzikanten coveren Appleknockers Flophouse

Appleknockers Flophouse, het titelnummer van de plaat, wordt nog altijd veelvuldig gecoverd door muzikanten. De stichting Kunst en Cultuur Drenthe, Gerhardt Heusinkveld, de theatermakers van Garage TDI, het Puellae Strijkkwartet, de band Easterfield, DAF Assen en diverse vocalisten en musici leggen in de voorstelling een band tussen heden en verleden. En passant wordt een eerbetoon aan Harry Muskee, zijn band en aan de plaat die een halve eeuw geleden uitkwam.

Rel rond presentatie in 1969

De presentatie van de elpee in 1969 liep uit op een fikse rel. De plaat werd ten doop gehouden in café Perkaan in Wezup. Voor de boeren en arbeiders uit het dorp werd gratis drank geschonken. Op het hoogtepunt van van de presentatie werd een stripteasedanseres op de stamtafel neergezet. Haar act en de opwinding onder de aanwezigen werd gefilmd . (klik op de link om de beelden te zien)

Film was jarenlang niet te zien

Mensen in het dorp spraken schande van de vertoning. De burgemeester wist te voorkomen dat de film vertoond zou worden. Op de hoesfoto mochten de dorpelingen niet afgedrukt worden. Overigens gebeurde dat later bij de uitgave van de Cuby- elpee Old Times Good Times wel. Toen werd er geen ophef meer over gemaakt.

De filmopnames leken jarenlang van de aardbodem verdwenen te zijn. Toch zijn ze goed bewaard. Zes jaar geleden doken ze op. De opnames werden vertoond in het Cuby Museum in Grolloo

Er zijn 150 kaarten voor de voorstelling beschikbaar. Deze kunnen hier worden gekocht .

menu