Al tienduizend kaarten verkocht voor de Drentse openluchtvoorstelling Mammoet

Het animo voor de nieuwe Drentse theatervoorstelling Mammoet lijkt groot. „Nog voor de officiële voorverkoop begon, waren er al tienduizend kaarten verkocht via het early bird-systeem”, zegt theatermaker Tom de Ket.

Het tekent de gretigheid van het publiek. De Drentse Bluesopera trok acht jaar geleden in Gieterveen in twintig voorstellingen 10.000 bezoekers, met daarna een toetje in Carré. De Ket maakte die voorstelling nog met PeerGrouP.

Voor Het Pauperparadijs, op basis van het boek van Suzanna Jansen, werd een aparte stichting in het leven geroepen, met Wolter Lommerde als producent. Die voorstelling overtrof alle verwachtingen en trok 130.000 mensen, naar eerst het Gevangenismuseum in Veenhuizen en daarna Carré.

Kapitaalvernietiging

Daarmee is de koek niet op, als het aan De Ket ligt. „Ik vind het altijd doodzonde wanneer voorstellingen in het niet verdwijnen. Er gaan er in Nederland veel te weinig in reprise. Dat is pure kapitaalvernietiging. Van Het Pauperparadijs hebben we alles opgeslagen. Dat ga ik zeker nog eens doen. Volgens onze marktonderzoeker is daar nog steeds veel vraag naar.”

Waar dat gebeurt, weet hij nog niet. „Als het locatietheater wordt, dan natuurlijk in Veenhuizen. Maar het kan ook zijn dat we de grotere theaters in het land langsgaan. Het maakt me niet zo veel uit.”

Om diezelfde reden - repertoire niet laten verkommeren, maar opnieuw oppakken - wil hij ook de Drentse Bluesopera nog eens opvoeren. „Die is qua thematiek, met de scheiding tussen de Randstad en de regio, alleen maar actueler geworden. De bezetting zou deels dezelfde kunnen zijn.”

loading

Tom de Ket: 'Je moet wat'

Mammoet zal worden gespeeld op een enorm toneel twee meter boven de grond, vertelt De Ket in een interview met cultuurverslaggever Eric Nederkoorn.

„Met daaronder een hele stad, met gangen en al. Overal in de speelvloer komen luiken, zodat de acteurs en het ensemble uit de grond tevoorschijn komen, met kampementen, vuren, van alles, alsof het archeologische opgravingen betreft.”

Grijnzend: „Je hebt daar nu eenmaal geen coulissen. Je moet wat.”

menu