Als de bliksem op en neer naar Kazachstan

De Groningse band LGHTNNG vliegt vrijdag naar Kazachstan om een concert van drie kwartier te geven tijdens een groot festival in Almaty. Zangeres Doortje Hiddema (26) vertelt.

Kazachstan klinkt als een geweldig avontuur. Hoe komen jullie daar nou terecht?

,,We hebben geen idee. Twee weken geleden kregen we de uitnodiging via de mail binnen. En we gaan het doen. Of ik het aandurf? Ja, waarom niet? Alles lijkt goed geregeld. Het is een tof festival en er staan ook coole andere bands.”

Wat weet je over Kazachstan?

,,Het is het grootste land van Centraal-Azië. En er zit een president die heel veel macht heeft. Maar ik ken niemand die er al eens is geweest. Dit is echt next level, haha.”

Wordt jullie nieuwste single ‘Keep it together’ daar misschien veel beluisterd?

,,Dat zou goed kunnen. Vorig jaar hebben we ook al de EP Nights change days uitgebracht op een Amerikaans label, NewRetroWave. Dat is gespecialiseerd in synthpop. Het label heeft een grote following wereldwijd. Wij hebben op nummer één gestaan in een chart, toen mocht ik jingles inspreken voor radiostations in Rusland en Peru. Super bizar.”

Je werkt als management- en boekingassistente voor Ali B. Wat zeiden ze op jouw werk?

,,Ik kon vrijdag wel vrij krijgen. Maar ze vroegen meteen hoe ik daar nu terechtkwam en of ik wel wilde beloven dat ik levend terug zal komen.”

Je maakt de muziek samen met de Groningers Richard Oosterbaan (37) en Wouter Kroon (38). Hoe omschrijven jullie de muziek?

,,We zijn echte muzieknerds en houden echt heel erg van popliedjes, perfecte producties en sfeer in nummers. Liedjes die een soort van nostalgisch gevoel oproepen, maar ook hoopvol zijn. Pop van nu die is beïnvloed door de jaren tachtig.”

Jullie stonden al in ‘De Wereld Draait Door’ en een jaar na jullie eerste show is er zaterdag Kazachstan. Het gaat wel goed of niet?

,,Ja, met internet gaat het soms heel raar en snel. Maar dat is wel heel cool. Volgend jaar willen we onze eerste volledige cd uitbrengen. Hopelijk kunnen we dan nog meer toffe dingen doen.”

Heb je tijd om wat van Almaty te zien?

,,Niet echt helaas. We komen aan op zaterdag, soundchecken ’s middags, doen wat interviews geloof ik en spelen dan ’s avonds op het hoofdpodium. ’s Nachts om vier uur vliegen we terug. We hebben wel een hotel, maar dat is om even uit te kunnen rusten.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.